БЪЛГАРИЯ

Мартин Димитров: Бойната техника трябва да бъде ремонтирана в съюзнически държави

Министерството на отбраната е засекретило отговора на въпроса за връзката между ремонта на изтребители в Русия и Беларус с евентуални авиационни инциденти от 2018-а насам. Това каза за БНР депутатът от ДБ Мартин Димитров, който е питал министерството. Според Димитров отговорът е бил предоставен по този начин, именно за да не стане публична информацията.

Мартин Димитров осъди засекретяването на отговора:

„Това са публични пари и би трябвало тази информация да е обществено достояние. Фактът, че е засекретен този отговор, показва, че е необходима много сериозна рефорва в сектора“.

А след като прочел отговора, депутатът се убедил, че „старата бойна техника трябва да бъде ремонтирана в съюзнически държави“.

126 милиона лева по проектобюджета ще отидат за ремонт на МИГ-овете тази година. Около 83 милиона лева са стрували ремонтите по пет рамкови договора с РСК-Миг от 2018-та година, става ясно от друг публичен отговор на МО до Мартин Димитров. По един през 2020 руската страна е платила неустойка в размер на близо 370 хиляди лева.

От МО посочват, че поддръжката на бойната техника се осъществява „при най-добрите ценови условия“. Отбелязват и че в управленското споразумение има съгласие МИГ-овете трябва да бъдат поддържани до идването на новите самолети.

Инцидент с МИГ-29 с фатален за пилота край имаше през миналото лято. Докладът за причините постави във фокуса нивото на подготовка на летците. Липсата на тренираност е отчетена във военните доклади. Това се случи на фона на информацията, че ще има поне двугодишно закъснение на осем изтребителя Ф-16

Източник: БНР

Подобни публикации

1733 случая на коронавирус, над 20 000 ваксинирани за ден

Димитър

Румен Радев чака решение на НС, след това връчва втория мандат

Димитър

Учениците от 5 до 12 клас в София, Бургас, Силистра и Смолян преминават към онлайн обучение

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy