СВЯТ

Масови проверки на заведения в Гърция за неправомерно заемане на плажната ивица

В Гърция започнаха масови проверки на заведения до морето за неправомерно заемане на плажната ивица. Оказва се, че много от тях се разполагат на повече място от заявеното.

Само за два дни са открити десетки нарушения, като заведенията наемат от общините определени метри и заемат с маси много повече от допустимото.

Нарушени са договорите за концесия, констатираха властите.

Причината за реакцията на правителството и съдебните власти е протест на жителите на остров Порос, които проведоха демонстрация в защита на свободния достъп на всички до морето.

Гражданското движение, наречено „плажна кърпа“, завладя повечето гръцки острови. Кметовете са принудени да поискат от полицията пълна проверка на заведенията. Досега резултатът е, че много заведения прибраха масите и чадърите от плажа и плащат глоби. А туристите почиват на плажа без да плащат вход и консумация.

Плажовете са незаконно приватизирани, съобщават висши магистрати. Премахват се всички предупредителни табели „не влизайте, частен плаж“, защото всички плажове са държавна собственост, обясняват юристите.

Източник: БНР

Подобни публикации

СЗО: Всички хипотези за произхода на Covid-19 остават на масата

Димитър

Над 280 загинали и 2000 ранени след земетресението в Турция

Димитър

Блинкън: НАТО не търси конфликт, но ако той дойде при нас, Алиансът ще е готов да се защити

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy