БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

МВнР препоръча българските граждани да не посещават Пирот идните дни

Кметът на Пирот Владан Васич обяви извънредно положение в града поради високата концентрация на амоняк в атмосферата. До нея се стигна след инцидент с влакова композиция в района на тунел Сопот, съобщават от българското МВнР.

Препоръчва се на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес.

Към 22:00 ч. нямаше данни за пострадали и хоспитализирани български граждани, освен пет лица, които след като са били прегледани, са били пуснати от болницата в Пирот.

Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни.

При нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Влакът е с български товар, но няма как да се търси отговорност от страната ни за случилото се, тъй като към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските държавни железници. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

Влаковата композиция е с български товар и е натоварена на територията на България. Всички 20 вагона са френски и немски като са наети, транспортирани от български частен оператор до границата със Сърбия, където композицията е предадена на колегите от сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Не може да се търси отговорност от България при положение, че сръбските железници са приели технически влака на границата и са поели оттам“, заяви заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски.

България е предложила помощ за справяне с инцидента и в момента сръбските власти обмислят дали има нужда от такава.

Източник: БНР

Подобни публикации

Увеличават броя на леглата за пациенти с Covid-19 в две болници в Ямбол

Димитър

Премиерът поиска от полицаите и невъзможното: Спрете войната по пътищата!

Димитър

ИТН: Няма окончателно решение за антиинфлационните мерки

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy