ВАЖНИ СВЯТ

МВР на РСМ със сигнал до прокуратурата, тъй като художествено студио от Битоля водило деца в България

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на „Малък Битолски Монмартър“, съобщава БТА, се позовава на изказване на министъра на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски, направено по време на инициативата „Отворен кабинет“, цитирано от местни медии.

Сайтът „Независен“ пише, че става дума за художественото студио, което „на няколко пъти е водило в България деца, включително на срещи с български политици, между които и с президента Румен Радев“. Спасовски е посочил, че знае за случая от медиите, а полицията е информирала Основната прокуратура в Битоля „за информацията, с която разполага“.

„Очакваме да видим дали прокуратурата ще даде разпореждане за събиране на съответната документация“, казва Оливер Спасовски, цитиран от изданието.

По думите на Спасовски „няма жалби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици“. Според Спасовски жалба не е подадена и от организация, включително от Първо детско посолство „Мегяши“, за което по-рано днес същото издание писа, че е изпратило писмо до „Независен“, в което изразява безпокойство „предвид отношенията с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни, особено ако не е ясно каква е целта на тези срещи“.

„Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство“, казва Спасовски, цитиран от изданието.

По-рано днес под заглавие „Битолският Монмартър“ е злоупотребявал с деца за политически цели“ същото издание пише, че от Първото детско посолство в света „Мегяши“ са изразили позиция „че децата, членове на „Малък Битолски Монмартър“, се използват като инструмент за политически цели под претекст „за развитие на добросъседски отношения“ и са призовали прокуратурата „да се задейства заради нарушения на законите”.

Тази реакция също идва в резултат на публикация на „Независен“ под заглавие „Как „Малкият Монмартър от Битоля“ прекрачи границата на изкуството и влезе в политиката“, в която се посочва, че „деца, членове на Детското арт ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ в Битоля, са били водени в България за срещи с български политици, след което децата са били снимани с тях”, а снимките са публикувани в медии в България и Северна Македония без организаторите да са имали разрешение от родителите.

В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София. Това е третата поред среща на млади художници от двете държави рамките на кампанията „От двете страни на границата“ на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“, а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2  художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави.

Източник: БНР

Подобни публикации

6 май – Ден на храбростта и Българската армия

Димитър

Ердоган призова за признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република

Димитър

Илхан Кючюк поиска отлагане на доклада за Северна Македония в ЕП

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy