БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Д-р Цветелина Великова, имунолог:

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19. Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните ваксини.

Становището е на д-р Цветелина Великова – имунолог от УМБАЛ „Лозенец“, която има специализирани и по-задълбочени публикации по темата.

Пред Радио София тя обясни, че когато вирусът, причинител на Covid-19, навлезе в организма, ролята му е една – да се размножи успешно, за да се насочи и към друг гостоприемник.

Имунната система трябва да противодейства.

Вирусът обаче има свои начини за избягване на неутрализиращото функция на имунитета. Това особено важи за SARS – CoV-2 – той има допълнителна способност да потиска имунната система. Затруднява и самото му разпознаване. Това е сред основните причини за пандемията, на която сме свидетели от година.

Смяташе се, че децата са по-защитени от зловредното въздействие на новия коронавирус, но това становище напоследък подлежи на преразглеждане. Те могат да изкарат Covid-19 от безсимптомно до тежко, допълни д-р Великова.

През декември 2020 г. в някои страни е правено изследване, което показва, че при 20 до 50% от преболедувалите се изгражда автоимунитет. За България няма подобни данни. Способността на подобно предизвикване от страна на коронавируса е особено обезпокоителна, смята специалистът.

Все още в света няма сигурни данни за това колко трябва да бъдат антителата, за да ни защитават от повторна инфекция. При вирусните зарази много е важен клетъчния имунитет. Затова е важно мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване.

Източник: БНР

Подобни публикации

Продължава засиленият контрол по българо-турската граница заради мигрантския натиск

Димитър

Депутатите се заеха с промени в парламентарни комисии

Димитър

Няколко души са застреляни в центъра на Варна

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy