БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

МЗ предлага промени в медицинските противопоказания за задължителни и препоръчителни имунизации

Здравното министерство предлага промени в медицинските противопоказания за задължителните и препоръчителните имунизации у нас. Задължителната ваксина срещу туберкулоза няма да се прилага на пациенти със симптоми на HIV, при хора на лечение с имуносупресори и такива с усложнение след предишна БЦЖ имунизация.

Промените предвиждат имунизация срещу туберкулоза да се прави на недоносено бебе, след като достигне тегло от 2 килограма, състоянието му е стабилно и при липсата на определени противопоказания.

Живи бактериални и вирусни ваксини няма да се прилагат на деца с тежко недохранване, както и деца след трансплантация и приемащи имунопотискаща терапия. Живи вирусни ваксини няма да се прилагат на болни от СПИН и носители на HIV, пациенти с левкемия и лимфоми, на бременни жени.

За деца, които са на биологично лечение, ще бъде противопоказно поставянето на ваксина срещу морбили, рубеола, варицела и паротит. Ваксината срещу ротавируси, която не е задължителна, няма да се прилага при деца с тегло под 9 килограма, които имат непоносимост към фруктоза.

Източник: БНР

Подобни публикации

Ивайло Вълчев: Отговорността ни задължава да бъдем конструктивни

Димитър

Правителството на Борисов подаде оставка

Димитър

Александър Миланов има нужда от логопедична подкрепа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy