БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Министърът на вътрешните работи внася в МС доклада за смяната на главния секретар на МВР

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да внесе за одобрение в правителството доклад за смяната на главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Според устройствения правилник на МС министърът на вътрешните работи предварително трябва да съгласува с президента проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар. Това съобщиха от МВР. Министър Карин Стоянов вече е внесъл предложение до президента за издаване на Указ за прекратяване на правомощията на главния секретар. След извършването на тази съгласувателна процедура точката може да бъде включена в дневния ред на заседание на МС.

Отстраняването на Тодоров поиска миналия петък премиерът Николай Денков, след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, включително и разстрела на Алексей Петров.

Премиерът даде аргументи за поисканото отстраняване на Петър Тодоров, сред които:

„На практика, министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията, които са се случвали преди да встъпи в длъжност този екип на министерството. Това, което помолих министър Стоянов, е да не търпи повече тази ситуация, да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар в МВР и този доклад да бъде внесен в МС, за да бъде гласуван в сряда и да бъде изпратен към президентството. В доклада ще бъдат описани конкретни факти, които изискват тази смяна да бъде направена колкото се може по-бързо“.

Премиерът каза, че новият главен секретар на МВР на мястото на Главен комисар Петър Тодоров ще бъде предложен след като президента подпише указа за отстраняването му.

Също днес, правителството ще определи заместник председател на ДАНС.

Ще бъде прието и решението за подготовката на изборите за общински съветници и кметове насрочени за 29 ти октомври , като с него ще се разпределят задачите по подготовката, която е в компетенциите на изпълнителната власт между министрите с отговорности в процесът.

Източник: БНР

Подобни публикации

Борисов: Отказах се от мястото си на депутат и в двата многомандатни района

Димитър

Янаки Стоилов организира дискусия за реформата на съдебната карта

Димитър

България е изцяло в зелената зона на Covid картата на Европа

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy