БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Министърът на отбраната иска КС да се произнесе за военното обучение в мирно време

В стенограмата на заседанието на Министерския съвет от миналата седмица е записано, че „Подготовката на гражданите за защита на отечеството е постоянен процес“ Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов настоява Конституционният съд да се произнесе дали има възможност да се провежда обучение в мирно време на зачислени в запаса.

Военното ведомство защитава тезата, че няма пречка да съществува законов текст, който да въвежда задължителната подготовка в мирно време за запасните военни. Служебният министър Димитър Стоянов припомня, че защитата на отечеството е „дълг и чест на всеки,… чиято проява може да възникне в някакъв момент“.

Докато подготовката на гражданите за защита на отечеството е постоянен процес, към който гражданите могат да бъдат призовавани и задължени при определени условия, предвидени в закон.

Стоянов припомня, че още през 2016 година Министерството на правосъдието е изразило възражения. Мотивирани с това, че ако в мирно време български граждани се явяват на мобилизационна подготовка, те ще придобият статус на запасни, без да са получили мобилизационно назначение при обявяване на положение на война. Според закона запасни са всички, преминали през казармата до премахването ѝ, които не са навършили още 55 години, преминалите военна подготовка, пенсиониралите се висши военни до определена възраст. Докладът за изпълнението на програмата за отбранителните способности отчете през 2021 година, че голям брой от вписаните на военен отчет запасни нямат военна подготовка по специалности, записани в длъжностните разписания за мирно и военно време.

Над 80% от вписаните на военен отчет са на възраст над 35 години. А застаряването води и до некачественото или невъзможното комплектуване на военните формирования. Като проблем е отчетено и, че заради промяна на адреса или преместване в чужбина запасните не могат да бъдат привикани.

Последните съобщения за привикване на запасни бяха от октомври миналата година. През февруари и през октомври военното министерство каза, че актуализира данните за резерва и запаса. И затова изпраща повиквателни. Тази актуализация съвпадна обаче с времето, в което избухна и войната в Украйна.

Източник: БНР

Подобни публикации

Евродепутати зоват да се отложи европредседателството на Унгария

Димитър

275 са новите случаи на коронавирус у нас, под 5% положителни проби

Димитър

НС гласува допълнение към Закона за извънредното положение

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy