БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Министърът на отбраната обсъжда с колегите си от ЕС повишаване на военни разходи

Служебният министърът на отбраната Димитър Стоянов ще участва в срещата на НАТО в Брюксел. Ще има и отделна среща на Контактната група за Украйна. На нея ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Повишаването на военните разходи за страните членки ще е една от темите на срещата. За България това означава военни разходи до 2 процента от БВП. Но плановете за сега са неосъществими заради липсата на редовен парламент и предложение за бюджет дори и за тази година. На срещата ще се обсъжда и решение за запълване и увеличаване на оръжейните запаси на държавите от Алианса, както и за увеличаване на производството.

Предишният парламент реши България предостави леко стрелково оръжие и муниции. Но с уговорката на служебния икономически министър, че това са резерви на армията и че военната индустрия няма да произвежда специално за войната в Украйна. НАТО настоява за повече инвестиции в отбраната, увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси и трансформиране за дигиталната ера.

Наскоро началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни, че отбранителното планиране в НАТО е включило изисквания и към националните ни сили за отбрана. Така той обясни и нуждата от питане на Конституционния съд дали да са обучават запасни в мирно време.

На форума на НАТО ще се обсъжда и въпросът с изпращането на бойни самолети в Украйна. България е на позиция, че не може да предостави МиГ-овете си заради конституционните задължения на армията.

Словакия обяви преди дни, че може да започне преговори за изпращането на своите в Украйна. Но и страните членки търсят гаранции за заместващи ресурси, ако това се случи.

Източник: БНР

Подобни публикации

Проектът за военна помощ за Украйна е включен в програмата на НС за 4 май

Димитър

166 нови случая на коронавирус при 790 PCR теста

Димитър

Увеличават броя на леглата за пациенти с Covid-19 в две болници в Ямбол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy