БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Министър Ангелов: Европа се готви за трета вълна на Covid-19

Доволни сме от постигнатите резултати до момента – те ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Това заяви на редовен брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър Костадин Ангелов.

Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа, отбеляза той и даде за пример Португалия, която е пред сериозно изпитание за здравните си власти.

„Призовавам българските граждани към разум и спокойствие, да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели“, изтъкна проф. Ангелов.

И допълни, че „има известно раздвижване в столицата“ и затова на 12-часова база се следи всяко едно число и се анализира всяка една тенденция с пълна готовност за необходимите действия, ако се наложи.

От общия брой легла за интензивно лечение са заети 38 на сто, за неусложнено – 32 на сто.

630 са активните случаи на коронавирус при медиците – 84 от тях са на болнично лечение, 6 в интензивно отделение.

14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-висока е заболяемостта в Кюстендил, най-ниска в Търговище. 8 области в страната се връщат в червената зона.

Кунчев прогнозира постепенно покачване на заболяемостта през февруари у нас.

Смъртността от коронавирусната инфекция не достигна никакво плато, каза от своя страна председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той призова директорите на болниците „да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква“. Призова и гражданите да бъдат внимателни и да спазват мерките, и припомни, че залите за фитнес са най-опасното място за предаване на заразата.

В страната има 33 000 дози ваксина, които са в процес на разпределяне. Намирането на 6 души на флакон създава затруднения, посочи доц. Кунчев.

Източник: БНР

Подобни публикации

Минус 15,5 градуса в Севлиево, жълт код за студ в голяма част от страната

Димитър

Депутатите на ГЕРБ напуснаха пленарната зала по време на президентското слово

Димитър

Коледни подаръци за децата в приемни семейства в Павликени

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy