БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Министър Ангелов: Намираме се в най-върховата част от третия пик

На 3-то място по смъртност сме в ЕС след Унгария и Чехия

За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

Според данните от експертите се намираме се в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Очакваме и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Има натиск върху лечебните заведения у нас – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен, но смъртността е по-ниска, в сравнение с есенната вълна, съобщиха здравните власти.

Но най-големият натиск е върху психиката на хората, подчерта проф. Ангелов:

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия“.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица – очакваме това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини…Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът.

Общо около 700 000 дози ваксини се очакват до края на месеца. Около 16 април се очаква и първата доставка на ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“).

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения.

259 563 е общият брой на излекуваните.

Отчитаме от разговорите с експерти тази седмица, че приблизително такъв е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно заболяването. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

Данните показват още, че хоспитализираните сега са много повече отколкото през втория пик през есента, но лечебните заведения се справят – заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата за интензивно лечение.

Има възможност за увеличаване на леглата в болничните заведения, отбеляза още Костадин Ангелов.

На база на 14-дневната заболяемост България се намира на 5-о място в Европейския съюз със 732 на 100 000, съответно на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Смъртността у нас на база 14 дни е 21 на 100 000, което ни нарежда на 3-то място в ЕС след Унгария и Чехия и 1-во място на Балканите, каза още той.

С най-висока заболеямост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857.

Към момента 7 области са със заболяемост над 800 на 100 000 и още 7 са с под 500 на 100 000, които са най-слабо засегнати – Търговище (281), Кърджали (302), Видин (308), Разград (342), Пазарджик (413), Велико Търново (474), Габрово (494).

Здравните власти прогнозират, че до няколко седмици ситуацията ще се нормализира.

„Ако нещо затворим, аз получавам около 100 имейла колко е полезно човек да ходи на басейн, на фитнес. В момента, в който ги отворим другите 50% ни обясняват какви идиоти сме. Сегашната вълна води до висока хоспитализация, но до не чак толкова висока смъртност и до наполовина по-малко процент на положителните тестове, което значи, че имаме резерв, който може да ползваме“, подчерта доц. Кунчев.

Данните показват още, че хоспитализираните сега са много повече отколкото през втория пик през есента, но лечебните заведения се справят – заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата за интензивно лечение.

„Поне за София мога да кажа, че всички болници имат готовност, имат резерв – този резерв не е на 100% запълнен, имаме възможност дори при повишаване на броя на новозаразените да реагираме адекватно и дадем всичко, което е необходимо за лечението на пациентите“, заяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Относно частичното разхлабване на мерките от днес здравните власти се надяват чрез това действие да се въведе ред в спазването на мерките и съобщиха, че се търси баланс между това икономиката да работи и да се запази психичното здраве на българите, но при покачване на новозаразените мерките ще бъдат отново затегнати.

Източник: БНР

Подобни публикации

България желае домакинство на черноморския компонент на Военноморското командване на НАТО

Димитър

Спецакция срещу купуването на гласове във Враца

Димитър

Половината българи смятат, че Covid мерките са достатъчни, 45% не биха се ваксинирали

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy