БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ЗДРАВЕ

Министър Кацаров: Вечерен час и тотален локдаун не се налагат засега

До края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните противоепидемични мерки в страната. Това заяви пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Този следобед той ще се срещне с експертния съвет към Министерство на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та.

Министърът не даде подробности за готвените мерки, но заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

„Ситуацията е много сериозна, много напрегната и нарастващият брой на случаите със заразени с Covid-19 и нарастващият брой на заетите легла и то интензивни легла налагат да се предприемат допълнителни ограничителни мерки. Това нямаше да се случи, ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, но ситуацията е такава, каквато е в момента“, коментира Кацаров.

Той посочи още:

„Днес следобед съм насрочил среща на разширен състав на Експертния съвет по епидемиология. Ще се срещна и с ръководители на болници, ще поискам становищата на директорите на регионалните здравни инспекции и до края на деня или най-късно утре ще бъде взето решение“.

Предложените мерки бяха обявени в петък, от доклад на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Предлага се или зеленият сертификат да се превърне в пропуск за различни мероприятия, и максимално да бъдат пощадени бизнесите, или да се въведат ограничения в капацитета до 30% на различни събития.

При по-строгия сценарии се предлага и затваряне на заведенията, а учениците да учат онлайн при 750 заразени на 100 хиляди души. Преценката за това ще бъде на местно нищо.

Националният план за справяне с пандемията предвижда почти пълно затваряне при 500 заразени на 100 хиляди. Здравният министър мотивира липсата на строги мерки така:

„Придържаме се към този план, като съобразяваме и ситуацията, защото животът не се движи по плана. Ако в плана сме заложили като съответствие определен брой заразени хора и определен брой хора в болниците, живият живот показва разлики. Затова се преценява индивидуално ситуацията“.

Относно натиска върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус министърът заяви, че не всички болници приемат болни с Covid-19, но броят им нараства.

Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Кацаров уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Източник: БНР

Подобни публикации

Гала разкри с каква народна смес бори К-19 и симптомите, които я измъчват

admin

Столична община организира мобилни екипи за ваксиниране във фирми и предприятия

Димитър

Григор Димитров започва срещу квалификант на турнира в Ротердам

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy