БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Министър Тагарев очаква парламентът да подкрепи декларацията за членство на Украйна в НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че очаква парламентът да подкрепи предложената от няколко политически сили декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

„Според мен текстът е добър. Надявам се да получи максимално широка подкрепа. Има много широко разбиране, че трябва да има такъв процес на задълбочена, ускорена подготовка. Това вече се случва. Помощта, която се оказва на Украйна, е насочена не само да осигури моментните потребности за водене на бойни действия, а да гарантира, че в дългосрочен план въоръжените сили на Украйна ще постигнат много високо равнище на оперативна съвместимост с НАТО“.

А по-късно председателстващият Комисията по отбрана Христо Гаджев съобщи, че декларацията вероятно ще бъде разгледана в парламента следващата седмица.

„Кога Украйна може да се присъедини към НАТО, естествено след края на войната, но трябва да има ясни гаранции, че това седи на масата така, както е дадената покана още 2008 година, защото поканата за присъединяване е от 2008 г., въпросът е сега вече да има и реални действия. И това нещо да бъде и българска позиция по време на срещата във Вилнюс на Върха на НАТО. Не е решение, но показва волята на парламента и общо взето дава указания на МС или въобще на правителствените органи без да ги задължава. Това е разликата между декларация и решение“.

Посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук благодари на правителството и на парламента за решенията, които са довели до предоставянето на помощ за Украйна.

„Ангажираността в рамките на международната подкрепа е принос за мир и стабилност в обща Европа“, каза посланик Илашчук.

Източник: БНР

Подобни публикации

Протест пред МС иска затваряне на единствената ферма за норки у нас

Димитър

Новите ограничителни мерки за борба с коронавируса влизат в сила тази вечер

Димитър

„Щит за честни избори“ от „Отровното трио и гражданите“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy