БЪЛГАРИЯ

Минус 15,5 градуса в Севлиево, жълт код за студ в голяма част от страната

Жълт код за опасно ниски температури е в сила за областите в Западна и в Северна България, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. Очаква се градусите да паднат до минус 11, в планините и до минус 18.

Картата е в зелено единствено за Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна.

Рекордно ниска температура на въздуха за тази зима е измерена сутринта в Севлиево. Минус 15, 5 градуса е показвал живакът в 7:20 часа, съобщи метеорологът Иванка Иванова.

Севлиево е в котловина и там често се наблюдават рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго. На прохода Шипка на разсъмване термометърът е показал стойности от минус 18 градуса.

Мразовитата утрин в София продължава като и към 10:00 часа тази сутрин градусите продължават да са отрицателни. Към 8:00 часа температурата в столицата бе минус 9 градуса, а два часа по-късно температурата е минус 6 градуса, но се усеща като минус 9, независимо от слънцето, което се опитва да се покаже. Вятърът е пронизващ.

На Черни връх сутринта беше минус 20 градуса. На първенеца Мусала минус 23, на Ботев в Балкана минус 21, а на Рожен в Родопите – минус 17.

В цяла Северна България градусите са в интервала от минус 5 градуса в района на Лом до минус 11 в района на Разград и минус 8 за Добрич.

Пред Балкана – от минус 8 в Драгоман, до минус 4 на нос Емине.

В Южна България термометрите показаха минус 6 в Сандански, минус 12 в Гоце Делчев до минус 9 в Кърджали.

По Черноморието най-студено е на север – минус 4 на Калиакра и на юг към Бургас – минус 5.

Във вторник сутрин отново се очаква много студено време, като прогнозата за София е за минус 10 градуса сутринта и до 0 градуса през деня.

Към края на седмицата са градусите чувствително да се подобрят и да се вдигнат до плюс 8 – 10 градуса.

Източник: БНР

Подобни публикации

Министърът на финансите и президентът на ЕБВР подписаха меморандум за разбирателство

Димитър

Новозаразените с Covid-19 у нас са 1457, близо 100 000 са активните случаи

Димитър

Петков: Имаме организация да бъдат изведени моряците от „Царевна“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy