ЛЮБОПИТНО

Митове и легенди за среброто

Среброто (на латински език argentum, химичен знак Ag ) е химичен елемент с бял цвят, красив метален блясък и попада в графа благородни метали. От най-дълбока древност среброто се еизползвало за направа на накити и украшения, тъй като металът е мек и се поддава лесно на обработка. И досега среброто заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. Интересен факт е, че в държави като САЩ, Мексико, Тайланд, Китай, Индия, Турция се произвежда по-голямата част от сребърната бижутерия в света.

 

История на сребърните бижута

Българската историята познава сребърните бижута доста добре. Тракийската култура през 5-3 век пр. Хр. ни запознава с много и разнообразни накити от различни метали. В тракийски некрополи и гробници са откривани разнообразни и впечатляващи накити за глава, шия, кръст, ръце и крака. Всички те са изработени предимно от сребро. Този период се слави с ювелирна техника, която траките развиват на доста високо ниво. Накитите от този период се открояват с геометрични и антропоморфни фигури, както и с разнообразни растителни и животински елементи, изключително типични за тази техника. Историческите находки са наистина впечатляващи.

 

Среброто през онзи исторически етап притежава и силен духовен аспект. В народните предания на среброто се е гледало като на средство за предпазване от негативна енергия и амулет за късмет. Интересно е поверието сребърни монети да се поставят в обувките на младоженците. Така младото семейство е било наричано за здраве и берекет. Сребърните пафти на колана са изключително разпространени сред българските носии. Сребърни орнаменти са украсявали сокая. Сокаята представлява празнично забраждение на омъжените жени. Със сребърни монети се красяли и дрешите на новороденото отново за здраве и берекет.

Митове и легенди за среброто

Среброто се свързва с шеста чакра

Шестата чакра се намира в третото око, окото, което управлява всички наши действия и взаимодействия. Това е център на духовност, просветление, динамични мисли и енергия. Тази чакра също е свързана със самосъзнанието. Скъпоценните камъни, свързани с тази чакра, обикновено са прозрачни или виолетови, като аметист и лабрадорит.

Шестата чакра е един от седемте основни центъра в човешкото тяло. Намира се между веждите на челото. Има много възможности за развитие. Това е центърът за зачеване, висше зрение, чувствителност, ясновидство и интуиция. Металът, свързан с тази чакра, е среброто. Свързаната му планета е Уран.

Знак за божественост

Златото отдавна се свързва с нетленните, вечни сили на божественото. Също така се свързва със слънцето и свещената мъжественост. Библията и гръцката литература са пълни с митологични препратки към златото. Всъщност златото се споменава в Библията над четиристотин пъти.

Среброто отдавна се свързва с магически свойства и често се свързва с лунни богини. Свещеното женско начало също се свързва със среброто, а алхимичният символ за среброто е „LVNA“. Среброто също отдавна се е смятало за защитен материал, тъй като много древни култури са вярвали, че то ще защити този, който го носи, от злото. Неговите магически свойства също са породили редица митове, включително сребърния куршум и вярата, че сребърните куршуми могат да предпазят хората от нараняване.

Предпазва от злото

През цялата история среброто е било свързвано с магически сили. В древните текстове се свързва с лунните божества и свещеното женско начало. Казва се, че предпазва злото и защитава този, който го носи. Други митове и легенди свързват среброто със студеното желязо, Силовия кристал и Кристалния череп.

Среброто също се свързва с луната и е свързано с източноевропейските и египетските култури. През Викторианската епоха популярността на сребърните бижута рязко нараства. Първоначално бял метал, среброто лесно се съчетаваше с цветни полускъпоценни камъни и може да се оформя в сложни дизайни.

Това е метал за щастие

Среброто има богата история на свързване с духовността. Твърди се, че привлича късмет и прогонва злите духове. Неговите отразяващи свойства също се свързват с лунните божества. Някои митове смятат среброто за метал на любовта, докато други вярват, че то прогонва злите духове.

Среброто и златото отдавна заемат специално място в човешката история. Удивителните свойства на металите са ги направили желани в древността. Тяхната устойчивост на потъмняване и корозия им е спечелила вродена стойност. Тези качества са довели до много фолклорни и религиозни практики по целия свят.

Не ни ли вярвате? Поръчайте си нови бижута онлайн и ще разберете защо твърдим, че среброто носи щастие!

Подобни публикации

Почина актрисата Кончита Феръл, незабравимата Бърта от Двама мъже и половина

admin

Въведение в SEO оптимизацията за онлайн магазин

Димитър

Оригинални идеи за подаръци за мъже

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy