БЪЛГАРИЯ

Многонационалната бойна група показва способности в учения на полигона „Ново село“

Многонационалната бойна група, под командването на Италия, ще демонстрира на полигона „Ново село“ пълни оперативни възможности в рамките на учение Strike Back. Действията им ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационална дивизия „Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома.

В учението ще участват военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и САЩ.

Предвижда се бойната група да участва в учения на НАТО, което ще повиши колективните отбранителни способности и оперативна съвместимост на съюзниците в Алианса.

Бойната група в България беше формирана на 1 март тази година като нашата страна изпълняваше ролята на рамкова държава и на страна-домакин. Първоначално в състава ѝ бяха включени българско формирование от Сухопътните войски и механизирана рота от Сухопътните войски на САЩ.

През октомври Италия пое ролята на рамкова държава, като България продължава да изпълнява ролята на страна-домакин.

Към момента в състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада „Пинерело“, както и военни формирования от България, САЩ, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и Турция.

Източник: БНР

Подобни публикации

Стрелба във вход на блок в София

Димитър

Възможни затруднения в издаването на винетки

Димитър

Служебният кабинет „Главчев“: 4 стари министри остават

Димитър

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy