ЗДРАВЕ

„Модерна“ допуска две години защита на ваксината ѝ срещу Covid-19

Ваксината срещу Covid-19 на компанията „Модерна“ вероятно ще предпазва до две години, заяви генералният директор на компанията, макар и да са необходими още данни, за да се твърди това категорично, предаде БТА.

Американската биотехнологична компания изненада света, когато само за няколко седмици беше готова с ваксина срещу болестта, предизвиквана от новия коронавирус. Вчера тя получи одобрение от Европейската комисия.

Като се има предвид, че разработването на ваксините и проучването им обикновено отнема години, продължителността на защитата срещу Covid-19 продължава да вълнува и учени и регулаторни органи.

„Кошмарният сценарий, описан в медиите през пролетта, беше ваксината да е ефикасна само месец-два. Мисля, че той вече не съществува“, каза генералният директор на „Модерна“ Стефан Бансел на мероприятие, организирано от групировката за финансови услуги „Одо“, съобщи Ройтерс.

„Намаляването на антителата, предизвикани от ваксината у хората, е много бавно… Мислим, че може да има защита за около две години“.

Бансел добави, че компанията му е на път да докаже ефикасността на ваксината  и срещу вариантите на коронавируса, открити във Великобритания и РЮА.

Учени заявиха, че новоразработените ваксини би трябвало да са ефикасни срещу двата варианта.

Източник: БНР

Подобни публикации

Продължава да расте броят на заразените с Covid ученици и учители в Ловешко

Димитър

Новозаразените с коронавирус у нас са 2274, починалите са 59

Димитър

539 нови случая на коронавирус у нас, положителни са 12% от изследваните

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy