БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

МОН: Милиони левове са източени за фиктивни почивки на ученици

Близо 8 млн. лв. са източени за фиктивни почивки на ученици в базите на дружество „Ученически отдих и спорт“ от  2019 г. до 2021 г. Това установяват проверки на звеното за вътрешен одит към Министерството на образованието и науката (МОН), проведени през последните четири месеца.

Ресорният министър Николай Денков обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор и до Агенцията за държавна финансова инспекция за злоупотреби в особено големи размери.

От лятото на 2019 до лятото на тази година от „Ученически отдих и спорт“ са поискали и получили от МОН над 9 милиона лева, с които министерството доплаща близо 300 хиляди ученически нощувки.

При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията. Няма нито хартиени, нито електронни регистри за настаняваните деца.

В Единната система за туристическа информация фигурират записи за малко над 6000  нощувки на деца в бази на дружеството . За тях обаче МОН би трябвало да преведе едва 186 хиляди лева.

След първия одит на МОН в дружеството през август негово ръководство признава за „погрешно отчетени настанявания“ с 37 000 нощувки, които били записани като осъществени, а всъщност били „прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди“. За това твърдение обаче няма никакви документи.

Заради споменатата „грешка“ дружеството възстановява  на МОН 1 млн. лв. Остава неясно къде са останалите близо 8 милиона лева.

„Има съвет на директорите, който се състои от четири човека, има изпълнителен директор. Всеки трябва да си понесе отговорността, която обаче трябва да бъде установена по съответния ред“, коментира просветният министър Николай Денков.

Фиктивните резултати на дружеството са послужили като аргумент за повишаване на заплатите на ръководството. Според справка за първите три месеца на 2021 г. изпълнителният директор на дружеството е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати или 10 370 лв. месечно.

На 16 юли тази година  възнагражденията са увеличени с още 1,5 минимални заплати или 975 лв.  „на основание формиран през второ тримесечие на 2021 г. положителен финансов резултат спрямо първо тримесечие на годината“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Депутатите изслушват четирима министри за наводненията в страната

Димитър

Открито е огнище на птичи грип в стопанство с пъдпъдъци в Етрополе

Димитър

НС изслушва в четвъртък външния министър по случая с пребития Християн Пендиков

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy