БЪЛГАРИЯ

Над 13 000 деца и 5 300 родители в България са подкрепени чрез проект на ЕК

Над 13 000 деца и повече от 5300 родители в България са подкрепени чрез пилотния проект „Европейска гаранция за детето“ от октомври 2020-а  до март тази година, съобщават от  Детския фонд на ООН. Проектът е финансиран от Европейската комисия и се изпълнява с подкрепата на УНИЦЕФ.

Дейностите по приобщаващо образование ще могат да се финансират през програма „Образование“. По нея са отделени около 200 милиона лева .

Изпълнението на проекта e обсъдено вчера от Националния съвет за координация и наблюдение в Министерството на труда и социалната политика.

Анализ на факторите за бедност и изключване

Основна дейност на пилотния проект беше провеждането на цялостен анализ на причините и факторите, водещи до бедност и социално изключване сред децата в България, както и на националните политики, програми и механизми за тяхното преодоляване, изтъкват от УНИЦЕФ. Основните изводи и препоръки от анализа ще бъдат използвани за изготвянето на Националния план за действие за изпълнение на Препоръката на Съвета на ЕС за създаването на „Европейска гаранция за детето“.

Анализът сочи, че делът на децата до 18 години в риск от бедност или социално изключване в България намалява от 47.9% през 2015 г. до 36.2% през 2020 г., но остава висок в сравнение със средното ниво на този показател за ЕС, което е 24.2%, и е все още един от най-високите в ЕС.

По време на днешното заседание Кристина де Бройн –  представител на УНИЦЕФ в България, поздрави правителството за приемането на националната цел за намаляване на броя на децата, живеещи в риск от бедност или социално изключване до 2030 г. „Бих искала да потвърдя отново ангажимента на УНИЦЕФ да подкрепя националните усилия за ефективното прилагане на „Европейската гаранция за детето“ и да помогне за постигането на националната цел за трайно премахване на детската бедност. Това е и основният приоритет на новата програма на УНИЦЕФ за страната за периода 2023-2027 г.“, допълни тя.

Източник: БНР

Подобни публикации

654 са новите случаи на коронавирус у нас, положителни са 10,4% от пробите

Димитър

Новите случаи на Covid-19 у нас са 1739 при 6190 PCR теста

Димитър

Парламентът прие окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy