СВЯТ

Над 2200 хектара са обхванати от пожара в испанската област Андалусия

Един пожарникар загина при опит да бъде потушен бушуващият вече трети ден пожар в испанската провинция Малага, област Андалусия. Ситуацията се усложнява от силния вятър, които достига до 50 км. в час и възпрепятства работата на екипите, участващи в гасенето.

Пожарът е избухнал в 21.40 часа в сряда вечерта и вече е обхванал над 2 200 хектара средиземноморска гора. Засегнати са четири общини в провинция Малага, от които са евакуирани близо 940 души.

В потушаването му участват девет тежки превозни средства и 26 самолета. Мобилизирани са пожарникари от Кадис, Кордоба, Гранада и Севиля, както и войскови части. Заедно с местните над 250 пожарникари те се опитват да овладеят огъня в планинската верига Сиера Бермеха преди да е достигнал до ценните растителни видове, които са обявени за изчезващи.

На два пъти се е наложило трафикът по магистрала AP-7 да бъде спрян, заради липса на видимост. Част от трафика вече е възстановен, но не и по второстепенните пътища.

Според учените зачестилите пожари се дължат не само на човешка грешка, а и на измененията на климата и ако не се вземат спешни мерки, при увеличение от 3 градуса на глобалната температура в Испания обитаемо ще е само крайбрежието в Кантабрия и около Пиренеите.

Източник: БНР

Подобни публикации

Драги иска среща на Г-20 заради Афганистан

Димитър

Най-малко 12 души са загинали при катастрофа на военен самолет в района Мианма

Димитър

Близо 14 хиляди души са успели да се евакуират от град Мариупол

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy