БЪЛГАРИЯ

Над 33 000 са украинските бежанци у нас

Брифинг на Оперативната координационна група в МС

От началото на руската инвазия в Украйна общо 69 735 украински граждани са влезли в България от 24 февруари, останалите във страната към момента са 33 516, като една трета от тях са деца. В държавни и общински бази са настанени 1100, а в хотели – 2500.

Това обявиха на брифинг от сформираната към правителството Оперативна координационна група. Тя планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. За кратки срокове е сменен подходът за работа с бежанците, отчетоха от правителството.

Документи за статут на временна закрила вече пристигналите в страната и пребиваващи по места ще могат от следващата седмица да подават в районните полицейски управления. Най-вероятно от понеделник регистрационна карта ще се получава на граничните пунктове още на влизане в България, обяви ръководителят на координационната група Валери Рачев:

„Предварителните приемни пунктове е критичен момент за цялата система. Ако те не започнат в понеделник, цялата система, няма да рухне, но ще продължи да се управлява ръчно. Там се работи една седмица непрекъснато – фургони, слагат се палатки, пише се софтуер денонощно…Това не е проста работа, не става бързо“.

След получаване на временна закрила украинските граждани ще имат достъп и до социалната система, включително плащания от нея като еднократни помощи или детски добавки.

В момента настаняването на бежанците е предимно в хотели, те са обявили капацитет от 40 000 легла. Събират се данни за капацитета на държавни и общински бази за настаняване.

„До този момент имаме около 10 000 нощувки в структури, в които ние сме поставили хора. В тези числа не влизат украинците, които директно са си запазили хотел и са отишли там като туристи и са си платили на хотела. Имам предвид само тези хотели, които са ги приели, и ние ще възстановим разходите. Дори да имаме голяма вълна от пристигащи, да се справим по нормален, интелигентен начин“, каза Рачев.

Най-важният пункт в процес на приемане на украинци са областните управи и общините.

Задействани са кризисни планове, заяви вицепремиерът Калина Константинова.

„Местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет, няма някъде където да има в момента твърде голямо напрежение. Започна обсъждането на сериозна подкрепа от ЕС. Тази дискусия тече паралелно“.

Доброволци ще събират до неделя хранителни и санитарни продукти за бежанци в Музея за съвременно изкуство. Инициативата е на служители от Националната художествена галерия, които даряват и лични средства.

Помощите отиват центъра „Отворени врати за Украйна“.

„Това е човещина. Аз самата имам деца, внуци, близки и мога да си представя какъв би бил кошмарът, ако нещо се случи при нас“, коментира една от дарителките.

Източник: БНР

Подобни публикации

Делата за нарушения на изборния вече са 60

Димитър

Правителството приема управленска програма

Димитър

ПП, ДБ и „Спаси София“ обявяват общата си кандидатура за кмет на София

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy