БЪЛГАРИЯ

Над 420 000 са засегнатите от остеопороза у нас

Артистичната творба „Крехки кости“ на съвременния графити художник Йоан Ценков ще бъде открита на Моста на влюбените в София, като част от кампанията „Не се пречупвай“ за борба с остеопорозата. Целта на дългогодишната кампания е българските пациенти да се информират за опасностите, които хроничните заболявания крият, както и за значимостта на навременната диагностика и лечение.

Създаването на художествената творба започва в началото на месец юни и се изработва в продължение на три дни. Картината представлява увеличен кадър на структура на костите при заболяването. Остеопорозата често е наричана „тихият убиец“, защото пациентите, които заболяват не усещат болка, а симптоми няма, докато не се стигне до счупване.

Междувременно заболяването е широко разпространено, както по света, така и у нас. В България засегнатите са над 420 000 като значително по-голямата част от тях са жени над 80%. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Информационната кампания „Не се пречупвай“ е замислена така, че да насърчи хората да бъдат активни и да се грижат за здравето на костите си.

Източник: БНР

Подобни публикации

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

Димитър

Без антигенни тестове в детските градини

Димитър

Правителството обсъжда високите цени, предлага мерки на Еврокомисията

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy