СВЯТ

Най-малко 25 загинали при нов инцидент с мигранти край бреговете на Тунис

Най-малко 25 мигранти от Африка загинаха, а още 15 души са в неизвестност, след като лодка, превозваща ги към Европа, потъна в Средиземно море край бреговете на Тунис, съобщиха властите в страната.

Лодката с мигранти се обърнала близо до крайбрежието на град Сфакс, пристанище в Югоизточен Тунис. Предишният ден бреговата охрана е открила други 10 тела и е спасила 72 мигранти от потънал плавателен съд. Почти всички загинали или спасени са от Субсахарска Африка.

Разпореждането на тунизийския президент Каис Сайед за строги мерки срещу мигрантите от този регион и коментарите му разпалиха расистки настроения и повишиха напрежението около миграцията тази година в Тунис, предизвиквайки международни критики и загриженост.

През последните седмици зачестиха опитите за нелегална миграция от тунизийския бряг към Италия, доведоха до смъртта на десетки опитали се да напуснат страната си. Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

Европейските държави разчитат на страните от Северна Африка да контролират миграцията. Италия обеща на Тунис множество инвестиции и съдействие при преговорите за отпускане на помощ от Международния валутен фонд, тъй като италианското правителство се стреми да намали броя на пристигащите в страната мигранти.

Източник: БНР

Подобни публикации

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС и разпределението на ваксините

Димитър

Още арести във Франция заради атентата в Рамбуйе

Димитър

Кремъл: Русия няма да доставя петрол и газ в страните, въвели таван на цените на енергийните ресурси

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy