ВАЖНИ СВЯТ

Най-малко 55 са жертвите на унищожителен пожар на Хаваите

Най-малко 55 са жертвите на унищожителен пожар на Хаваите, като се очаква броят им да расте. Пожарите са нанесли щети за милиарди на инфраструктурата. Снощи американският президент Джо Байдън обяви хавайските пожари за извънредно бедствие, чрез което отключи допълнителни федерални средства за справяне с щетите.

Горските пожари, прехвърлили се в градовете, са едно от най-смъртоносните бедствия, сполетели Хавай. Продължава евакуацията, а полицейските власти призоваха хората да стоят далеч от засегнатия регион. Десетки хиляди бяха евакуирани от Мауи заради бушуващите горски пожари. Десетки хора са били ранени. Губернаторът на щата Джош Грийн заяви, че броят на жертвите може да надхвърли 60.

Трябва да подслоним хиляди хора. На първо време търсим подслон за 2000 души, обяви непосредствената задача губернаторът на Хавай Джош Грийн. Три хеликоптера от Бреговата охрана и Военноморските сили на САЩ се включиха в борбата с пожарите и провеждането на спасителни операции.

Град Лахайна в западната част на Мауи пое основната тежест на огнената буря. Властите съобщиха за напредък в борбата с огъня, като заявиха, че пожарът в Лахайна вече е почти овладян. Заради силния вятър пламъците са обхванали за изключително кратко време историческия град Лахайна, където много хора са се оказали в капан.

Вятърът беше много силен, ураганен, всичко се случи много бързо. Нямаше време дори за спасителните екипи да реагират, разказва Джули пред изгорялата си къща в Лахайна. „Няма ток, няма интернет, научаваме новините от радиото в колата“, споделя още тя.

„Хората загубиха всичко. Домове, работа, коли, домашни любимци. Все още има хора в неизвестност. Никога не съм виждал нещо опустошено толкова бързо. Възстановяването ще трае много дълго, ще отнеме години. Къса ми се сърцето като гледам как съградено преди векове се превърна в прах и пепел“, казва през сълзи 63-годишният Кийт Хънтър, който е гасил горски пожари в Калифорния.

Източник: БНР

Подобни публикации

Мигранти влизат незаконно в Гърция през България, твърдят медии

Димитър

14-и ден от войната в Украйна: Русия забавя офанзивата

Димитър

В очакване на среща Антъни Блинкън – Си Цзинпин

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy