ЗДРАВЕ

Най-ранните симптоми на рак на белия дроб

Лекари от Обединеното кралство констатираха 8 ключови симптоми, свързани с рак на белия дроб. По-специално, според експертите, болните не са само хора, които постоянно пушат, както се смяташе по-рано. Има и много други причини, излагащи хората на риск.

В същото време учените отбелязват, че за успешното лечение на първия важен етап е необходимо да се разпознаят ранните признаци на фаталното заболяване и да се започне бързо лечение.

Така че ключовите симптоми на заболяването включват кашлица, която не изчезва след две или три седмици, упорити инфекции на гръдния кош, постоянен задух, хронична умора, загуба на апетит и неразбираема загуба на тегло, кашлица на кръв, болка при дишане и продължителна кашлица.

В същото време има и други по-малко чести признаци, които по някакъв начин са симптоми на болестта. По-специално става дума за промяна на външния вид на пръстите, например, когато те станат по-извити или върховете им порастнат. Отокът на лицето и шията, дискомфортът в раменете и дрезгавият глас също са в този списък.

Твърде дълго ракът на белия дроб се считаше за заболяване, свързано с тютюнопушенето. То остава важен фактор, но, както показва практикатата, мащабът на проблема означава, че хората трябва да повишат осведомеността си и за други рискови фактори“, каза професор Пол Косфорд.

Въпреки това учените добавят, че основните причини за рак на белите дробове при хора, които не пушат, са пасивно пушене и ефектите на канцерогенни вещества при работа, както и замърсяването на околната среда./zdrave.to

Подобни публикации

В САЩ откриха потенциално ново лекарство срещу Covid-19

Димитър

Roche: Коктейлът с антитела намалява симптоматичните инфекции на Covid-19 с 81%

Димитър

1029 нови случая на Covid-19 у нас при 10 774 теста

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy