БЪЛГАРИЯ

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства

Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства, съобщи за „Хоризонт“ председателят на организацията Николай Костов.

„Пазарът не е нормален, не е уравноесено търсенето и предлагането, все още има в някаква степен недостиг, въпреки че той не е такъв, какъвто беше преди един месец“, подчерта Николай Костов в предаването „Преди всички“.

След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчете Николай Костов:

Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни„.

От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти, посочи Костов:

„Има и антибиотици, тези, които липсваха – Левофлоксацин, Азитромицин. Единствено Фраксипаринът остава като проблем, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи“.

Относно зелените коридори за пазаруване в аптеките, които отпаднаха, Николай Костов заяви, че решението е разумно.

Два коридора са твърде много, както беше последно и това почна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем за всички“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Празнуващи в хотел в София се барикадираха при проверка на РЗИ

Димитър

Грипна епидемия в Благоевград

Димитър

Все още няма решение за „принудителен престой“ в Кодекса на труда

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy