СВЯТ

Напрежение между Испания и Алжир заради медийни квалификации към министър

Испанското правителство счита за „неприемливи“ квалификациите, с които официалната информационна агенция на Алжир е нарекла министъра на външните работи Хосе Мануел Албарес и настоява за „нормализиране“ на дипломатическите отношения между двете страни „възможно най-скоро“.

В интервю за Telecinco третият вицепремиер и министър на екологичния преход Тереза Рибера заяви, че съжалява, че една медия може да си позволи подобни квалификации към министър на съседна държава, с която от десетилетия има „много интензивни отношения“.

Коментарът ѝ бе по повод публикация в официалната информационна агенция на Алжир, в която испанския външен министър е наречен „псевдо-дипломат“ и „подпалвач“. Поводът е, че веднага след като Алжир обяви, че преустановява външно-търговските си отношения с Испания, министър Албарес замина по спешност в Брюксел и потърси подкрепата на Европейската комисия срещу заплахата от спиране на доставките на газ за Иберийския полуостров от африканската държава. В отговор Урсула фон дер Лайен каза, че Русия е повлияла на Алжир за решението след посещението на Лавров и заплаши с прекратяване на Споразумението за асоцииране с ЕС. Последва реакция от страна на правителството в Алжир, от където заявиха, че не са имали намерение да прекратяват търговските си отношения с Испания, а са прекратили само Договора за приятелство, заради подкрепата на кабинета на Педро Санчес за мароканския план за автономия на Западна Сахара, но гарантират доставките на газ.

Според Рибера обаче търговските отношения между Испания и Алжир не са само в областта на енергетиката и газа и затова трябва да бъдат продължени, без значение дали между двете държави има дипломатическо напрежение или не.

Източник: БНР

Подобни публикации

ГКПП „Маказа“ отваря за туристи до дни

Димитър

Десетки хиляди на протест в Мианма срещу военния преврат

Димитър

Конгресът на ХДС избира наследник на Меркел

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy