ВАЖНИ СВЯТ

Натиск над Борис Джонсън за въвеждане на национална карантина

Заради новия щам на коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън е под силен натиск да въведе нов национален локдаун до дни заради новия щам на коронавируса. Междувременно шофьорите на товарни камиони прекараха втора нощ в кабините си в графство Кент в очакване границата с Франция да бъде отворена след като над 40 държави забраниха пътуванията от Острова, а Франция включи в забраната и товарните превози.

В неделя в полунощ Франция затвори границата за 48 часа в опит да спре разпространението на новия щам на континента. Правителството твърди, че 945 камиона са паркирани по протежението на магистрала М20 към пристанището Дувър, но посетили района журналисти казват, че те са много повече и камиони има паркирани навсякъде в града.

Британски и френски политици активно преговарят за план за подновяване на търговията и пътуванията.

Данните за разпространеното на вируса обаче не са оптимистични и главният научен съветник на правителството професор Патрик Валанс предупреди, че новият щам вече е навсякъде и още райони трябва да влязат в най-високата четвърта степен на местна карантина в Англия.

Ученият очаква още по-голямо увеличение на случаите на заразявания след Коледа. От много места се чуват призиви на общонационален локдаун. В серия от интервюта за медиите тази сутрин министърът на вътрешните работи Прити Пател не отрече тази възможност, заявявайки, че правителството ще вземе по-строги мерки, ако вирусът продължава да се разпространява с високи темпове.

Източник: БНР

Подобни публикации

Добрата новина: Мъж намери 140 000 лева и ги върна

admin

И малките ученици минават на дистанционно обучение?

admin

Полша, Унгария и Словакия удължават забраната за внос на украинско зърно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy