БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Националният план предвижда пет фази за ваксиниране

Страната ще бъде разделена на шест региона

На заседание на Министерски съвет днес е приет Националният план за ваксиниране срещу Covid-19. Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз.

Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на страни от Европейския съюз, както и на някои американски щати.

Планът е подготвен и за адекватна промяна в зависимост от обстановката, посочи министър Ангелов.

Даден е общият преглед на ваксините срещу Covid-19 и разработването им.

За изработването на плана и неговото изпълнение се създава Национален ваксинационен щаб с председател проф. Красимир Гигов.

В плана са включени фазите на ваксиниране – в първата фаза попадат медицински персонал на лечебни заведения, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и друг помощен персонал. Очакваният брой за ваксиниране от тази група са 243 600 души.

За всички български граждани, в която и от групите да попадат, ваксинирането ще бъде доброволно и след ясно подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена, подчерта Ангелов.

Втората таргетна група за ваксиниране са потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за норки – очакван брой 112 080 души.

В трета фаза са служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности – например структурите в системата на ВиК.

Четвърта фаза – лица на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания.

Пета фаза – уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

За ваксинирането страната ще бъде разделена на шест региона.

Изпълняваме нашия ангажимент и в срок приемаме Националния план за ваксиниране срещу Covid-19. Страната е готова и логистично, за да посрещнем първата доставка на ваксините и без да се губи никакво време да започне имунизацията, която ще е напълно безплатна и доброволна“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното извънредно правителствено заседание, на което бе приет Националният план за ваксиниране, съобщи правителствената пресслужба.

„Това, което ние го знаем, трябва да го знае и обществото и то в същия ден, час, миг, за да може всеки български гражданин да вземе решение за имунизацията“, отбеляза още Борисов.

В хода на заседанието главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев докладва, че България за първи път от 3-4 седмици има спад на заболеваемостта под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от три седмици излиза от червената зона.

„Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, каза Ангел Кунчев и добави, че страната ни е на 12-о място по заболеваемост в Европейския съюз.

Източник: БНР

Подобни публикации

Киев и Москва договориха 9 коридора за евакуация, но не и от Мариупол

Димитър

Талибаните отхвърлят евентуално отлагане на американското изтегляне от Афганистан

Димитър

Държавата ще изкупи необходимите за населението количества зърно

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy