БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

На балотажите ще се гласува в около 7250 секции, в 5900 – и с машина

На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина. Това каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг.

Тя уточни, че това не е окончателната бройка на избирателните секции, тъй като 48 часа преди изборния ден ще бъдат разкрити секциите в лечебните заведения, домовете за възрастни хора.

Всички 265 общински избирателни комисии предадоха в ЦИК протоколите с изборните резултати, в момента се извършва повторно въвеждане на данните, посочи Матева. Тя отбеляза, че в момента тече предизборна кампания за втори тур, като тя ще приключи в петък – 3 ноември, в 24:00 часа.

Говорителят на ЦИК не уточни какво точно има предвид под разумен срок, в който министър Йоловски трябва да е подписал удостоверяването на машините, за да е сигурно, че с устройства ще се гласува на балотажа.

„Разумен срок, в който трябва да бъде подписано решението, за да има време да бъдат инсталирани и доставени машините до Секционните избирателни комисии. Днес ще бъде довереното изграждане на изходния код и се надяваме в най-кратък срок след това да бъде подписано решението за удостоверяване на съответствието. Каквото зависи от Централната избирателна комисия, е направено“.

412 000 са недействителните бюлетини, подадени за общински съветници от вота в неделя, но те са по-малко спрямо 2019 година, когато са били 466 000, допълни Матева. Статистиката – за кметове на общини съпоставката е 94 000 недействителни сега към 128 000 преди 4 години, за кмет на кметство 34 000 недействителни сега, и 39 000 през 2019-та година, а за районните кметове недействителни са 13 000 от неделя, при двойно повече преди 4 години – 26 000. Говорителят на ЦИК заяви, че станалите публични видеа с това как секционни комисии дописват бюлетини и манипулират резултата в селата Малорад и Габровница са нарушения.

„Има нарушения от страна на секционните избирателни комисии, а дали това е престъпление или не, предстои компетентните органи да вземат решение. Не смятам, че едно такова нарушение в една секционна избирателна комисия дава повод, за да бъдат обявени за недействителни всички избори. Както знаем, и отново ще напомня, тези избори се оспорват пред съответния административен съд по отношение решенията на съответната Общинска избирателна комисия.

Източник: БНР

Подобни публикации

НСИ: Поредна седмица с повече безработни, отколкото новоназначени

Димитър

Обявяват безсрочен протест срещу „произвола на съдебните изпълнители“

Димитър

Православната църква отбелязва Богоявление, имен ден имат над 133 хиляди българи

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy