БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

На извънредно заседание депутатите обсъждат бюджетите на ДОО и НЗОК и избират нов шеф на Здравната каса

Народното събрание ще проведе днес извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2023 година. Депутатите ще гласуват и нов управител на НЗОК.

По-високи пенсии с 12 на сто от първи юли, актуализирани по т.нар. швейцарско правило, предвижда проектът на план-сметката на Държавното обществено осигуряване. Средната пенсия се предвижда да стане 788 лева, което е с ръст от 16,8 на сто спрямо миналата година. Максималната пенсия се запазва в размер на 3 400 лева. Запазва се и размерът на осигурителната вноска. Предвижда се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители да се увеличи от 710 на 780 лева. В проекта е предвидено обезщетението за втората година от майчинството да се изравни с минималната работна заплата в размер на 780 лева от 1 август. Всички останали обезщетения остават на нивата от 2022 година.

Проектобюджетът на правителството предвижда 910 милиона лева повече пари за здраве в сравнение с миналогодишния – или общо разходите за тази година са малко над 7 милиарда лева. Най-голямо е увеличението за първична извънболнична помощ с 24 %. Запазва се здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. Заложеното увеличение на разходите за персонал е с малко над 12 милиона лева спрямо 2022 година.

Бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 година трябва да влязат в сила от 1 август.

По време на извънредното заседание, което е насрочено за 13 ч., депутатите ще проведат процедурата по избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса. Две са кандидатурите – на бившата директорка на Столичната здравна каса Иванка Динева, предложена от ГЕРБ-СДС, и проф. Жени Стайкова – бивш директор на Националния център по обществено здраве и анализи, номинирана от БСП. Мандатът на управителя на Здравната каса изтича на 13 юли. Длъжността временно изпълнява Йорданка Пенкова, след като Петко Салчев беше отстранен предсрочно през януари.

Източник: БНР

Подобни публикации

Обсъжда се учредяване на общинско дружество „Сливен индустриален парк“

Димитър

Двама задържани заради стрелба в София

Димитър

Води се разследване за купуване на гласове в Дупница

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy