ЛАЙФСТАЙЛ

На какъв срок е удачно да се подменя работното облекло

работно облекло

Съществуват определени професии, за които се полага носенето на работно облекло от страна на служителите в частните фирми. Работодателите трябва да са хората, които да осигурят безплатно подобни защитни одежди и аксесоари. Кои са техните особености, на какъв период от време се подменят, в кои случаи това е необходимо и имат ли значение трудовите условия?

Какво представлява работното облекло

Съгласно наредба №3 от 2001 година 19 април, това са безопасните приспособления, дрехи и екипировка за носене и предпазване от една или множество опасности, свързани със здравето и физическата безопасност на служителя по време на изпълнение на трудовите му задължения.

Могат да бъдат мъжки и дамски, летни и зимни. Трябва да са удобни и по мярка на работника, така че да има представителен външен вид и да получава подходящото удобство за физическа работа. Съобразно спецификата на околните условия и извършваната дейност се подбира и съответната екипировка.

В кои случаи на работниците се дава работно облекло

Подобни дрехи обикновено се полагат на служителите, пребиваващи в трудни условия на работа. В повечето случаи, това са производствените професии, където се работи в цехове, работилници и обекти със специални температурни условия. Съгласно наредбата за безплатно работно и униформено облекло (НБРУО), работодателят има възможност самостоятелно да определя местата и видовете дейности, за които да осигури защитни предпазни средства. Работодателят преценява вида и характеристиките на съответната униформа, съобразно извършваната трудова дейност.

В осигуряваното от специализираните онлайн магазини работно облекло влизат както дрехите (блузи, якета, горнища, долнища и гащеризони), така и обувките и допълнителните аксесоари (маски, каски, ръкавици), ако такива са необходими. Задължение на екипа е да го носи по време на изпълнение на служебните си задължения.

работно облекло

Какъв е срокът за подмяна

Съгласно НБРУО времето за износване на работното облекло започва да тече от момента на предоставянето му на служителя. Тази наредба, в член 4, ал. 1, т. 1 регламентира задължението на трудещия се да връща дадените му защитни и предпазни дрехи в момента на приключване на трудовите отношения. Според ал. 2 от същата наредба, работодателят може да изготви конкретни изисквания, според които работникът да задържи предоставената му екипировка. Това ще се случи и при условие на заплащане на остатъчната стойност на дрехите от страна на служителя.

Важно уточнение е, че работодателят не може да изисква и да задължава работниците да плащат остатъчната стойност на дрехите, без тяхното съгласие. Издръжливостта на специалните одежди зависи и от използвания материал, от който са изработени. Частичното или пълно използване на кожа ще увеличи срока за експлоатация от неговата липса.

Как времето за експлоатация зависи от трудовите условия

Факторите за продължителността на носене са два: типът на производството и климатичните условия. В първия случай, в зависимост от труда, експлоатационният живот може да варира. Като цяло, подмяната на комплекта работно облекло се извършва веднъж годишно, но според спецификите на труда, това може да става и по-често. Библиотекарят ще сменя трудовите си дрехи веднъж годишно, но при заварчика това ще се наложи и два пъти годишно.

Ако трудовите дейности се извършват на открито, под внимание трябва да се вземат и климатичните пояси:

  • пояс I (-1˚С) – якетата и панталоните се сменят средно веднъж на всеки 3 години, а обувките – на всеки 4 години;
  • пояс II (-9,7 ˚С) – времето за смяна е около 2,5 г, а на обувките – 3 г;
  • пояс III (-18 ˚С) – на всеки 2 г. и обувки на всеки 2,5 г;
  • пояс IV (-41 ˚С) – предоставят се за 1,5 г. и обувки – за 2 г.

Подобни публикации

КРАЯТ НА ЕДНА ЕРА: Лили слиза от сцената?

Димитър

Рая Пеева зашлеви жестоко Явор Бахаров с това, което призна СНИМКИ

admin

Как да изберем перфектните обувки?

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy