БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд.

В Ловеч в навечерието на Деня на почит към жертвите на комунизма беше представен нов филм за концлагера „Слънчев бряг“, намирал се край града (лагерът за политически затворници край Ловеч е наречен „Трудовата група“, но става известен като лагера „Слънчев бряг“).

„Това е най-зловещата история в живота ми – сподели режисьорът на филма „Слънчев бряг – експрес към ада“ Степан Поляков. – Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина – от една страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Новите случаи на коронавирус у нас са 535

Димитър

Янаки Стоилов иска от ВСС анализ на спецправосъдието

Димитър

3414 нови случая на коронавирус, 72 жертви

admin

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy