БЪЛГАРИЯ

На 12 януари честваме Света великомъченица Татяна

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна – великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

Въпреки знатния си произход, Татяна била заловена и заведена в двореца при него. Той приканил светицата да извърши жертвоприношение, но девойката отказала. Това не се понравило на Александър и той я подложил на жестоки мъчения. Дни наред тя била затворена в тъмница и изтезавана. Но ангели небесни всеки път лекували тежките ѝ рани. Накрая императорът заповядал Татяна да бъде обезглавена.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден днес имат: Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Източник: БНР

Подобни публикации

Изнесени ваксинационни пунктове през почивните дни

Димитър

България иска нови условия за доставка на Covid ваксини от „Пфайзер“

Димитър

Удължен е срокът за кандидатстване с проекти по програмата за селските райони

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy