БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Неуспешни опити да започне заседание на НС и коментари за ново мнозинство

Тази сутрин депутатите не събраха кворум за започване на заседанието на Народното събрание и председателят Мирослав Иванов първоначално даде 15 минути почивка. Като първа точка беше предвиден избор на председател на парламента, след като Никола Минчев беше отстранен миналата седмица.

И вторият опит парламентът да започне работа беше неуспешен, като депутатите отново не можаха да съберат кворум. Регистрирани в зала бяха само 113 души. Опозицията отказа да се регистрира. Беше дадена още 20 мин. почивка до 9:50 ч., когато също нямаше кворум. Така редовното заседание на Народното събрание се провали след три неуспешни опита да се установи кворум в пленарната зала.

Депутати от БСП и „Демократична България“ коментираха, че има ново мнозинство в НС.

Георги Свиленски от БСП заяви, че партията няма да издига кандидат за председател на Народното събрание: „Няма да издигаме кандидат. Има ново мнозинство „Възраждане“, ДПС, ГЕРБ, Има такъв народ. Техен ангажимент е да предложат председател. Те искаха в петък да има извънредно заседание, ако си спомняте и да бъде избран председателя, предполагам, че имат готова кандидатура. Искаха събота, неделя извънредно заседания, нека да видим, какво ще предложат“, каза Свиленски.

Преди това от „Продължаваме промяната“ също заявиха, че няма да предлагат нов председател на НС с аргумента, че има ново мнозинство.

А Антоанета Цонева от „Демократична България“ заяви в кулоарите на НС, че се е сформирало ново мнозинство, което злоупотребява с доверието на хората. Играта с кворума ще продължи до извънредното заседание днес, убедена е тя.

„Важният въпрос е как ще мине вота на недоверие. Очевидно всички маневри, на които в момента сме свидетели, реферират към него. Пак повтарям, това мнозинство не желае преди вота на недоверие да покаже още веднъж в залата, че действа в пълна координация и синхрон помежду си и са създали плътно ново мнозинство. Просто това е начин, да се скрият от хората и да изчакат часа на вота.“

В 19:10 ч. ще се гласува първият вот на недоверие срещу кабинета „Петков“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Арменската общност у нас е против изборите да са на 4 април

Димитър

Борисов: Всеки ден да бъдат ваксинирани минимум 10 000 души

Димитър

Димитров завърши сезона като №19, Джокович изравни Сампрас

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy