БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

Не се очаква пробив по българското вето за РСМ на срещата ЕС – Западни Балкани

Не се очаква пробив по българското вето за начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз на днешната среща на върха Европейски съюз – Западни Балкани в словенския град Кран.

Преди два дни източник от Европейския съвет заяви лаконично, че в България предстоят избори, като очевидно по този начин се опита да мотивира позицията на страната ни. Представителят добави, че председателят Шарл Мишел е бил много активен в опита си да сближи позициите на двете страни.

„Преговорите продължават, а срещата е възможност двете страни да разговарят по въпроса и с европейските лидери“, каза източникът.

Макар че страната ни е подложена на силен натиск от останалите държави-членки, който вероятно ще продължи и днес, позицията ни няма да се промени. Вицепрезидентът Илияна Йотова вече заяви, че за нас от основно значение ще бъдат резултатите от преброяването в Северна Македония, което ще е и показател за зачитането на правата на хората с българско самосъзнание. Тя отново изрази тревога от разрушаването на паметни плочи, свързани с общата ни история.

По въпроса има консенсус между всички политически сили в България.

Източник: БНР

Подобни публикации

Работещите в Комисията за защита на потребителите стачкуваха предупредително

Димитър

„Продължаваме промяната“ е готова да вземе първия мандат за правителство

Димитър

Сигнали за щети от силния вятър, няма данни за пострадали хора

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy