БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Нивото на колективния Covid имунитет у нас ще стане ясно до месец

Нивото на колективния имунитет у нас ще стане ясно до месец, обяви здравното министерство. Ще се създаде база от данни, която да събере броя преболедували, които са лежали в болница, тези на домашно лечение, както и ваксинираните пациенти.

Системата за информация се разработва от софтуерни фирми, занимаващи се с медицински софтуер. Цената на сървър, база данни и обработка ще струва между 10 и 15 хиляди лева, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

„Информацията за всички ваксинирани хора, информацията за всички, които са тествани, независимо дали с антигенен или PCR тест, информацията за всички, които са лежали в болница, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестванията за антитела от 1 март миналата година досега“, каза министърът.

Информацията ще се сортира по ЕГН, по области, общини и адрес. Системата ще изчиства дублиращите се ЕГН-та, за да се види какво е нивото на колективния имунитет.

„Това ще бъде едноактен процес на събиране, тази база данни ще продължи да се пълни от сега нататък, т.е. всеки нов регистриран случай – PCR, антигенен тест, хоспитализация или изследване на антитела, ще допълва вече натрупаната до този момент база с данни“, каза Кацаров.

Според неофициално проучване на колективния имунитет, направено от една от големите лаборатории в страната между 25 май и 11 юни, стана ясно че 43% от българите са били инфектирани с Covid-19.

Обхванати са над 2 600 случайни проби от 38 населени места на страна, обясни управителят на веригата лаборатории д-р Недялко Калъчев.

„За прицел сме избрали N-антителата, да видим какво е било присъствието на вируса, но да не припокриваме антителата, които се образуват от ваксината с тези, които се случват, когато той е бил в контакт с вируса, бил той болен или асимптоматичен“

С най-висок процент положителни проби е Пазарджик с 62 на сто, следван от Пловдив с 44%, а трети по ред с 31% е София-град.

Източник: БНР

Подобни публикации

Само от БСП са изпратили писмен отказ от преговори с Плевнелиев и Паси

Димитър

Разследват пожара на закритото градско сметище край Кюстендил

Димитър

275 са новите случаи на коронавирус у нас, под 5% положителни проби

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy