БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Никулден е! Празнуват 192 хиляди именици, моряците и банкерите

Днес православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския свят – свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на много църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, рибари и моряци. Имен ден имат над 192 хиляди българи. Според празничната традиция за трапезата се приготвя шаран.

С празнични богослужения православната църква чества един от разпознаваемите светии – св. Николай Чудотворец. Тя отдава почит към светеца, близо седемнайсет века след времето между трети и четвърти век, през което е живял, както и на забележителните му дела на любов и помощ към страдащите, онеправданите и бедните

„В град Мир, светецо, се прослави като свещенодеец, защото като изпълни Христовото евангелие, положи душата си за своите люде и спаси от смърт невинните. Заради това се освети като велик тайник на Божията благодат.“ С тези думи от богослужебните текстове, църквата свидетелства за величието на един от най-почитаните християнски светци, чието име е познато по целия свят – Мирликийския архиепископ, Чудотвореца св. Николай.

Роден през трети век в днешната Мала Азия в християнско семейството, той от малък проявявал забележително благочестие. По необикновен начин бил избран и поставен за владика на град Мир, Ликийска област. Отличавал се с любовта си към бедните и нещастните. Помагал на всички, които били в нужда. Избавял от смърт невинно осъдени, спасявал от гибел намиращите се в опасност мореплаватели. Изключителното житие на Мирликийския чудотворец, преизпълнено с дела на любов към Бога и ближните и до днес е вдъхновение, утеха и надежда за християните.

Източник: БНР

Подобни публикации

Главният прокурор атакува в КС текст от Наказателния кодекс, приет преди 5 години

Димитър

Увеличават се настанените в болница с коронавирус в Ямболска област

Димитър

Пристигнаха 17 550 дози от Covid-ваксината на Pfizer

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy