БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Никулден е!

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Архиерейска литургия за Никулден ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, който е викарий на патриарх Неофит. Празничната служба е от 9:30 ч. в храма „Св. Николай Чудотворец“, в столичния квартал „Връбница“.

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.

Денят се чества и като официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.

Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от Covid-19, която беляза цялата 2020 година. Присъединяването на българския лев към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, както и добрите показатели на системата преди кризата, дават оптимизъм на професионалната общност, която припомня и легендите за своя покровител.

Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе – за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания бихме срещнем и определението „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.

В някои от версиите на легендата се говори, че дори трите млади жени ги грозяла опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола – първообраза на Дядо Коледа.

Ловчанският митрополит Гавриил призова християните да се помолят на свети Николай Чудотворец да избави света от пандемията и всички трудности.

„Свети Николай е велик светец, правел много за хората. Голямо милосърдие имал. Помагал е много на бедни, на нещастни, утешавал е скърбящи. Вършел е приживе много чудеса и сега, вече толкова века след неговата блажена кончина стават чудеса. Така че това е един прекрасен повод да се помолим на свети Николай да ни помогне, да укрепи нашата вяра, да ни дарува любов и да ни избави от болести, епидемии и всякакви скърби и трудности. Молитвата на свети Николай е много силна“, заяви митрополит Гавриил.

Източник: БНР

Подобни публикации

Приемат се онлайн заявления за гласуване по настоящ адрес

Димитър

Паралелка е под карантина във Велико Търново заради учител с Covid-19

Димитър

Томболата на здравното министерство не увеличава интереса към ваксините

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy