БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ

Нови количества антибиотици се очаква да бъдат осигурени у нас

Очаква се днес у нас да бъдат осигурени нови количества антибиотици, след като в петък здравният министър Асен Меджидиев обяви, че фирмите за паралелен внос са поели ангажимент за доставка на лекарства в началото на тази седмица, а българските производители са били активизирани.

Днес или утре трябва да станат ясни и резултатите от проверките на здравните власти в складовете на едро относно наличностите от липсващи в аптеките медикаменти.

В последния работен ден от миналата седмица министър Меджидиев заяви, че проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски и че ще се търси решение на европейско ниво.

„Проблемът е общоевропейски, тъй като много от субстанциите, които се използват в производството на медикаменти от европейски и световен мащаб, идват от Китай и от Индия и от там се получава недостигът“.

Здравният министър обяви още, че се правят проверки в складовете относно наличностите от недостигащи в аптеките лекарства и дали са изпълнени заявките на фармацевтите. Ден по-късно във Видин д-р Меджидиев установи недостиг на много малко по думите му продукти и че някои аптеки работят само с един доставчик, вместо с цялата мрежа от такива. По-рано той предупреди, че ако бъдат установени търговци на едро, задържали лекарства, ще им бъдат отнети лицензите.

През седмицата проверка на БНР показа липса на цели групи антибиотици в аптеките в София, както и на често използваните при дихателни инфекции при деца Вентолин и Пулмикорт.

Източник: БНР

Подобни публикации

Арменската общност у нас е против изборите да са на 4 април

Димитър

Ваксинират учителите от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора

Димитър

Ига Швьонтек защити титлата си в Рим

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy