БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕ

Нови Covid мерки влизат в сила в София

Нови противоепидемични мерки влизат в сила – извънкласните занимания за учениците спират от днес на територията на София.

Посещението на заведения, кина, спортни зали и семинари може да е на пълен капацитет, само ако всички в залата или помещението имат сертификати за ваксинация.

Това предвижда заповедта на столичната РЗИ, която влиза в сила от днес.

Обучението в училищата в София ще е на ротационен принцип, според заболеваемостта. Решението ще вземат директорите на училища. Прекратяват се обаче извънкласните занимания като школи по танци или езици. Посещенията в моловете ще стават само с пълнолетен придружител или родител.

Правилата в заведенията за хранене са непроменени – дистанция 1,5 метра, до 6 души на маса и работно време между 7:00 и 23:00 часа. На нощните заведения също се дава шанс да работят. Само при едно условие – 100% ваксиниран, преболедувал или тестващ се персонал, като същото важи и за клиентите.

До 30% заетост ще работят кината, театрите, фитнесите, семинарите, музеите и галериите. Ако посетителите и персоналът имат зелени сертификати, ще се работи на пълен капацитет. Включително груповите тренировки в спортните зали.

Семейните тържества ще са с до 25 гости на открито и 15 на закрито.

Спортните състезания на открито и закрито ще са без публика.

Забраняват се организираните туристически пътувания и посещения на обекти и свижданията в болниците.

За пазарите остава изискването за еднопосочно движение.

Притеснения в училищата заради новите мерки

Заповедта предизвиква притеснения у директора на 107 Основно училище „Хан Крум“  Данко Калапиш. Той не се чувства компетентен да прецени кога заболеваемостта би наложила преминаване към ротационно обучение.

„Считам себе си за недобре подготвен в областта на медицината да преценявам такива работи“.

Седем са доказаните случаи в учебното заведение. В 140 средно училище „Иван Богоров“ притеснения няма, каза директорът Мая Зафирова.

„Това да следим дали ще се покачи заболеваемостта. Така или иначе го вършим, нямаме заболели“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Предупредителен жълт код за силен вятър, обезопасете терасите

Димитър

373 са българските училища в чужбина – в 43 държави на 6 континента

Димитър

Международен парад за ретро автомобили се провежда във Видин

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy