СВЯТ

Новоизбраният президент на Кипър официално встъпва в длъжност

Новоизбраният президент на Република Кипър – 49-годишният бивш външен министър Никос Христодулидис, официално встъпва в длъжност на специална церемония днес в парламента. Новите министри, които бяха обявени в понеделник вечерта, ще положат клетва в сряда.

„Тържествено потвърждавам вярата и уважението към Конституцията и законите, приети в съответствие с нея, запазването на независимостта и териториалната цялост на Република Кипър“.

Това гласи изявлението, което, съгласно Конституцията, Никос Христодулидис ще направи в Камарата на представителите днес, заемайки висшия държавен пост.

След церемонията по утвърждаването му той ще се обърне с първата си реч към пленарната зала. В нея ще представи програмните си приоритети и конкретни предложения за сътрудничеството между изпълнителната и законодателната власт.

По-рано Никос Христодулидис заяви, че е готов да поеме управлението на страната и да се справи както с големите предизвикателства, като Кипърския въпрос, така и с важните проблеми от ежедневието на хората.

Никос Христодулидис е осмият президент и третият най-млад в историята на Кипър.

В последните си изказвания напускащият президентството след 10 години в него Никос Анастасиадис подчерта, че се чувства „изключително горд“, че ще предаде „икономически здрава и силна държава, с ефективно управление и защита на уязвимите групи“.

Източник: БНР

Подобни публикации

Успение Богородично – летният Великден за гърците

Димитър

Папа Франциск отслужва онлайн литургия за Бъдни вечер

Димитър

Тръмп намекна, че може да влезе в битката за Белия дом през 2024 г

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy