СВЯТ

Ново противоречиво решение на Върховния съд на САЩ

Върховният съд на САЩ реши в полза на треньор по американски футболв обществено училище, който загуби работата си след религиозен ритуал на футболното игрище. Доводите на училището бяха, че демонстрацията на молитва от треньора може да принуди ученици с различни религиозни вярвания да се включат.

Основният сблъсък в това дело бе между тези за свободното изразяване на религиозно предпочитание и оказване на подкрепата за религия от правителството, нещо, което нарушава разделението между църква и държавата.

В мнението на консервативното мнозинството съдия Нийл Горсъч посочва, че молитвите на Джоузеф Кенеди са защитени от конституционните гаранции за свобода на словото и свободно изразяване на религиозни предпочитания. В мнението на Горсъч също се казва, че действията на училището не са били оправдани.

Решението на Върховния съд би довело да приемането на някои религиозни практики в обществените училища като според мнозинството съдии това не бива да се приема като заставане на обществени институции зад определена религия.

Но малцинството съдии във Върховния съд смятат, че се получава обратното. За критиците на новото решение с ръководени от официални лица религиозни практики ученици могат да се чувстват принудени да извършват същите практики в противоречие с техните религиозни вярвания.

Източник: БНР

Подобни публикации

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Димитър

Премиерът на Бавария призова за бързо пускане на „Северен поток – 2“

Димитър

Белият дом обяви, че се отказва да включи Русия в списъка си със страни-спонсори на тероризма

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy