СВЯТ

Нов дизайн на банкнотата от 5 австралийски долара, но без портрета на крал Чарлз Трети

Австралия ще замени портрета на кралица Елизабет Втора на банкнотата си от 5 австралийски долара с нов дизайн, но не с портрета на новия британски крал Чарлз Трети, съобщи централната банка.

Новата банкнота ще бъде с изображения с почит към историята на коренните народи, става ясно още от съобщението на централната банка на Австралия. До отпечатването ѝ ще бъде в обращение настоящата банкнота с изображението на кралица Елизабет Втора, а до пускането в циркулация на новата банкнота ще минат „няколко години“.

Със смъртта на британската кралица миналата година много от юрисдикциите, където има банкноти с нейния лик, започнаха дебат за статута си и за връзките с Обединеното кралство. Още тогава стана ясно, че много от тях ще изберат изображения, близки до историята им, а не до кралското семейство. Към настоящия момент според разпоредбите в Австралия монетите трябва да бъдат с изображението на действащия британски монарх – т.е. на Чарлз Трети.

Австралийският долар е парична единица на Австралия, Кирибати, Науру и Тувалу.

Източник: БНР

Подобни публикации

Китай регистрира Covid ваксина и случай на новия коронавирусен щам

Димитър

По казуса „трета доза“: В САЩ не са категорични, „Модерна“ препоръчва

Димитър

Илхан Кючюк поиска отлагане на доклада за Северна Македония в ЕП

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy