ВАЖНИ СВЯТ

НСТС ще обсъди повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на 25 октомври, сряда, проектопостановление на Министерския съвет линията на бедност за 2024 година да е 526 лева. Предложеният от правителството размер е с 22 лева по-висок от сегашния. При обсъжданията по темата до момента няма постигнато единодушие сред представителите на бизнеса и синдикатите.

С последните промени, които бяха направени в специалната методика за определяне размера на линията на бедност за страната, актуализацията му се прави в съответствие с изследването на „Евростат“ „Статистика на доходите и условията на живот“.

Линията се определя ежегодно, и от нея зависят социалните помощи, средствата, отпускани по Закона за закрила на детето, както и финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания.

В свои становища работодателските организации вече изразиха принципна подкрепа по проекта на правителствено постановление за определянето на линията на бедност за догодина.

Синдикатите обаче не са съгласни с методиката за изчисляването ѝ. За да се постигне прецизност и адекватност, те настояват за промени, така че да има възможност стойността да се актуализира с размера на инфлацията. По последните данни на Националния статистически институт под линията на бедността са 22 процента от населението на страната или близо 1,5 милиона души.

Източник: БНР

Подобни публикации

Италианската екологична асоциация Legambiente с доклад за престъпленията срещу околната среда

Димитър

СС на ООН: Необходимо е запазване на статуквото на Храмовия хълм в Ерусалим

Димитър

Българските евродепутати разделени по казуса „Унгария и ЕС“

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy