БЪЛГАРИЯ ВАЖНИ ПОЛИТИКА

НС обсъжда мерки във връзка с изтичането на удължителния закон за бюджета

Парламентът ще обсъди проект на решение за определяне на допълнителен срок, в който държавата да може да придобива приходи и да прави разходи и трансфери. То се налага поради скорошното изтичане на т.нар. удължителен закон на Бюджет 2022 на 10 юни.

Решението е задължително според разпоредбите на Закона за публичните финанси, независимо дали се стигне до удължаването на настоящия удължителен закон до приемането на Бюджет 2023.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че за срок около две седмици ще бъде изготвен проектозаконът, но за приемането му първо от правителството, а след това и от Народното събрание, е нужно технологично време най-малко около месец.

Заявките на Василев са за дефицит от 3 процента, който ще се отрази положително и на задлъжнялостта на страната ни.

Обещанието е да не се вдигат данъци, а намаляването на недостига да се постигне чрез увеличена събираемост и съкращаване на разходи.

Именно с цел подобряване на събираемостта вчера в НАП и Агенция „Митници“ се върнаха ръководителите им от времето на кабинета „Петков“ Румен Спецов и Павел Тонев. Василев заяви намерение за изтегляне на проектобюджета на служебния кабинет, в който е заложен дефицит от 6,4 %.

Източник: БНР

Подобни публикации

КЕВР: Предстои значително поскъпване на парното и топлата вода

Димитър

РЗИ-Благоeвград: Няма информация за засечени фалшиви сертификати на границата с Гърция

Димитър

Лацио победи Интер с 3:1

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy