БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Няма да има общо отбелязване с РСМ на годишнината от смъртта на Гоце Делчев

Служебният министър на външните работи Николай Милков каза, че няма да има общо отбелязване с Република Северна Македония на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. Министърът очаква за желаещите да отидат на гроба му в Северна Македония същите проблеми, които е имало и през февруари, когато се честваше годишнина от рождението на войводата:

“ Ние ще организираме чествания в България на Гоце Делчев, защото на тоя етап не мислим, че има общи чествания. Ние няма да направим с тях там, защото миналия път такива нямаше. Сега, разбира се, нашият последните ще отида и ще присъства на самите чествания, както се надяваме, че посланичката на РСМ ще присъства на това, което ние ще направим тук в България, а българските граждани, които биха искали да отидат, не може да ги предупреди да не ходят, но трябва да знаят, че е възможно да срещнат препятствия“.

Министър Николай Милков очаква политически присъди в съседната ни държава за наши сънародници, сред които и за председателя на Културния клуб в Охрид Томе Блажевски:

„Сега ме притеснява, че през последната седмица повдигнаха обвинение на Томе Блажевски, който е председател на културния център в Охрид „Цар Борис III“, след като същите под индиго буквално обвинения бяха повдигнати и на Любчо Георгиевски от центъра в Битоля. Ако тези обвинения се потвърдят от съда в един момент, значи ние ще се сдобием може би с първите политически затворници в Република Северна Македония. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години за такива действия. В същото време подпалвача Алабаковски твърди, че се гордее с престъплението, което е извършил. Тоест това говори за атмосферата. Това говори за ситуацията, която е създадена там“.

Министърът на външните работи откри конференция на Софийския форум за сигурност на тема „Поглед към предизвикателствата пред сигурността във фрагментиращия се свят: противодействие на руските хибридни дейности“.

Източник: БНР

Подобни публикации

ИТН: Скоро ще представим кабинет, няма да влизаме в разговори за постове

Димитър

Нов рекорд! 436 заразени с коронавирус у нас!

admin

Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy