БЪЛГАРИЯ ПОЛИТИКА

Обсъждат проект за промени в Кодекса за социално осигуряване

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди на онлайн заседание проект за промени в Кодекса за социално осигуряване.

Те бяха внесени от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

С проекта се регламентира т.нар. фаза на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Родените след 31 декември 1959 година се осигуряват задължително в Универсален пенсионен фонд. Първите, които предстои да получат пенсия от такъв фонд, ще са 17 хиляди жени – през есента на следващата година.

В проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване е регламентирано, че в момента на пенсиониране на осигурено лица в универсален пенсионен фонд индивидуалната му партида се закрива. Натрупаните средства в нея се прехвърлят в специално обособен общ фонд – Фонд за изплащане на пожизнени пенсии.

Допълнителната пожизнена пенсия за старост е месечно плащане, чийто размер не може да бъде по-малък от 15% от минималната пенсия за стаж и възраст.

Въвежда се правото на еднократно или разсрочено изплащане на средствата по индивидуалната партида. Предлага се когато тези средства са недостатъчни за отпускането на допълнителна пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст, осигуреното лице да има право да ги получи разсрочено.

В законопроекта е предвидена възможност и за еднократно изплащане на натрупаните средства по индивидуалната партида когато размерът на тези средства е по-малък от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст към датата на определяне на стойността на средствата по партидата.

Регламентира се също така хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

На днешното заседание на съвета за тристранно сътрудничество ще бъде поискано – изборът за това колко пенсии да се получават да се прави от хората непосредствено преди пенсиониране. Искането е на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ. Така точно преди пенсиониране хората ще могат да избират дали да получават пенсии само от Националния осигурителен институт, или и втора пенсия от частен фонд.

Източник: БНР

Подобни публикации

С нарушено водоподаване ще бъде централната градска част на Радомир, съобщиха от ВиК – Перник. Заради присъединяването на нови водопроводи е възможно на 19 и 20 юли да бъде преустановено водоподаването в зоната между ул. „Братя Миленкови“ и Младежкия културно-информационен център „Европа“, предупреждават от водното дружество. Ремонтните дейности са в рамките на стартиралия в града воден цикъл. Работи се по изграждането на транзитен водопровод с дължина 2200 м, който се очаква да стане готов до края на юли и 10 км разпределителна мрежа плюс сградни отклонения. Проектът включва също рехабилитация и изграждане на близо 7 км канализационна мрежа, сградни канализационни отклонения и две канално помпени станции и тласкатели, които ще отвеждат отпадъчните води в пречиствателната станция в Батановци.Нарушено водоподаване в част от Радомир

Димитър

Новозаразените с коронавирус у нас са 74

Димитър

Обществено обсъждане на мерките за безвъзмездно финансиране на системи за гореща вода и ток от слънцето

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy