БЪЛГАРИЯ

Обществена поръчка за събарянето на незаконни постройки в „Росенец“

Стартира обществена поръчка за премахване на незаконни обекти в Лесопарк „Росенец“. Това става след  заповед на областния управител проф. Мария Нейкова.

Освен двете сгради в т.нар. „сараи“, са установени и други в парка и край Атия. Проверки  за незаконни обекти започват по цялото Южно Черноморие.

Обществената поръчка има за цел да премахне триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана намиращи се край „летни сарай“ в парк „Росенец“.

Обществената поръчка се финансира от бюджета на Областна администрация Бургас и е с максимален финансов ресурс 56 800 лв., без вкл. ДДС.

Предвиденият краен срок за подаване на оферти е 1 ноември 2021 г. Разглеждането на постъпилите оферти е планувано за 2 ноември 2021 г. Максималният срок за изпълнение на дейностите от страна на спечелилия обществената поръчка е 30 дни от сключването на договора, посочи Мария Нейкова.

  • До месец БАС ще реши за събарянето на сграда на плажа край „сараите“

Това стана възможно след като Министерският съвет отпусна необходимите средства за събаряне на двете незаконни постройки, предизвикали широк обществен интерес в парк Росенец. Двете постройки, за които са предвидени средствата за събаряне, са вече с влезли в сила заповеди на ресорния зам.-кмет на Община Бургас.

  • Това пристанище не е пристанище, поземлен имот е

Областният управител проф. Нейкова обяви, че се спазват законово установените процедури и че след думите е дошъл моментът на конкретните действия, на които първата стъпка е обявяването на обществената поръчка. „Не се фиксирам върху конкретни лица и имена, а върху спазването на закона и опазването на държавната собственост“, допълни Нейкова.

Нейкова е издала и заповед за установяване на незаконни строежи върху държавна собственост на територията на област Бургас. Сформирана е комисия от експерти на Областна администрация, която вече обходи всички държавни имоти в парк „Росенец“. Констатирани са нарушения и ще се предприемат аналогични рестриктивни мерки. Става дума за четири имота – държавна собственост, върху които са построени и разположени бунгала, фургони, каравани, помощни постройки, дървени тераси и съоръжения, стълби на хотелски комплекси и портали, част от които възпрепятстват достъпа до държавните имоти.

За всички констатирани нарушения Областна администрация Бургас в най-кратки срокове ще уведоми Община Бургас за предприемане на мерки на основание чл.195 от Закона за устройство на територията. Експертите на Областна администрация Бургас продължават проверките за състоянието на държавните имоти и ще се подхожда безкомпромисно спрямо нарушителите съгласно разписаните законови разпоредби.

Източник: БНР

Подобни публикации

Доставят до дни лекарството L-thyroxin за лечение на щитовидната жлеза в аптеките

Димитър

Техническа профилактика на предаватели

Димитър

ЕК даде положителна оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy