БЪЛГАРИЯ

Обществено обсъждане на мерките за безвъзмездно финансиране на системи за гореща вода и ток от слънцето

Предстои одобрение на проекти за мерките за получаване на безвъзмездно финансиране за два вида системи за битово ползване – за затопляне на вода и за производство на електричество от фотоволтаични системи. Крайната дата за обществено обсъждане на мерките е 23-ти януари 2023 г

100% е финансирането на безвъзмездното финансиране за инсталациите за гореща вода. Но стойността не трябва да е повече от 1 960.83 лв.

За фотоволтаични системи, включително и за системите за съхранение на тока финансирането е до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лв. За кандидатстване има и редица условия. Като това физическите лица да са собственици на жилището и то да е основно за живеене. Друго условие е да се заменя неефективен източник като печка, котел, камина на твърдо гориво. Предвидено изцяло електронно подаване и оценка на предложенията .

Общото безвъзмездното финансиране от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост е 59.840 млн. лв., а българското е 9.970 млн. лв.

В началото на декември парламентът не прие на първо четене в зала промяната в Закона за устройство на територията. Поправката предвиждаше изграждането на покривните фотоволтаици до 10 киловата за собствени нужди да става само с уведомителен режим.

Източник: БНР

Подобни публикации

Премиерът Гълъб Донев: Служебният кабинет няма да участва в изборите

Димитър

НОИ ще преизчисли от 1 април служебно пенсиите на близо 336 хиляди работещи пенсионери

Димитър

Удължават срока за подаване на оферти по обществената поръчка на ЦИК

Димитър

Leave a Comment

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги, Вие се съгласявате с това. Приемам Прочети повече

Privacy & Cookies Policy